Φοιτητική ζωάρα (part II)

Όπως είχα υποσχεθεί στο προηγούμενο μέρος, ήρθε η ώρα να αναλύσω το φοιτητικό σπίτι. Έρχεσαι λοιπόν να σπουδάσεις και ψάχνεις να βρεις έναν χώρο, όπως ακριβώς τον θες, όπου ακριβώς θες και να τον διακοσμήσεις όπως ακριβώς σου αρέσει. Ωστόσο ήρθε η ώρα να σου χαλάσω λίγο το όνειρο μια και μπαίνουν τα λεφτά -και κατ’ επέκταση και οι γονείς σου- στη μέση. Και εντάξει η αλήθεια είναι, ότι ένας φοιτητής βολεύεται σε οποιοδήποτε μέγεθος σπιτιού (όσο το μικρότερο, τόσο λιγότερος  χώρος για καθάρισμα) και σε οποιαδήποτε περιοχή (αρκεί όπως είπαμε να βολεύει). Όμως κάποτε θα έρθει εκείνη η ώρα, που θα εύχεσαι τα πράγματα να ήταν ένα τσικ (παγκόσμια μονάδα μέτρησης) καλύτερα! Ορισμένα πράγματα μπορείς, με λίγη προσοχή, να τα αποτρέψεις, ενώ κάποια άλλα απλά θα πρέπει να τα δεχτείς. Έτσι, όταν θα βγεις για αναζήτηση του σπιτιού των ονείρων θυμήσου:

1)      Τα ισόγεια, υπόγεια και με επιφύλαξη ο πρώτος όροφος (ανάλογα την πολοικατοικία) είναι απαγορευμένα! Όχι μόνο είναι πιο εύκολα προσβάσιμα από κάθε λογής άνθρωπο-ζώο-φυτό-πράγμα, αλλά έχεις και έξτρα ενισχυμένο θόρυβο στο πακέτο. Αν μιλάμε για υπόγεια δε, πρέπει να υπολογίσεις (πάλι ανάλογα την περιοχή) τις πλημμύρες και την έλλειψη σήματος για το κινητό σου. Σημειώνεται βέβαια ότι υπάρχουν ορισμένα πολύ γλυκούλια ημιυπόγεια, με ανάλογο κηπάκι, που είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά. Ωστόσο ρώτα τον ιδιοκτήτη αν κάνουν συχνές απεντομώσεις γιατί θα σε φάει το ποντίκι και η κατσαρίδα!

2)      Μεγάλη προσοχή στους «σπιτονοικοκύριδες» του διαμερίσματος  που θα νοικιάσεις! Κατά γενικό κανόνα όσο πιο μακρυά τόσο πιο καλά (μακριά κι αγαπημένοι που λέμε), γιατί δεν θα χρειάζεται να ακούς τα χίλια μύρια κάθε φορά που θες να πληρώσεις το νοίκι (τράπεζα+μεταφορά χρημάτων = έτοιμοι) και δεν θα τους έχεις να ελέγχουν την κάθε κίνησή σου και να σου κάνουν παρατηρήσεις για την κατάσταση του σπιτιού . Υπάρχουν βέβαια και οι ιδιοκτήτες-διαμάντια που θα σου φέρουν και ένα πιάτο φαί όταν το χρειαστείς, αλλά δυστυχώς είναι σπάνιοι. (αναλογία φαίνεται να παρατηρείται και στους γείτονες οι οποίοι εμφανίζουν το επιπλέον πρόβλημα της δημιουργίας θορύβου)

3)      Κοίτα την πολυκατοικία! Κοίτα σε τι κατάσταση βρίσκεται, ποιοί μένουν εκεί και τα σχετικά με τα κοινόχρηστα και τη θέρμανση. Ρώτα για ποιό λόγο έφυγαν οι προηγούμενοι (αν είχαν γίνει κλοπές δολοφονίες και λοιπά) και προς θεού ΔΕΣ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

4)      Το να μένουν συγγενείς κοντά,από τη μία συμφέρει (ζεστό φαί +ένας άνθρωπος στον οποίο μπορείς να πεις μια κουβέντα βρε αδερφέ), αλλά από την άλλη σκέψου μήπως ανήκουν στην ομάδα έλεγχος-αναφορά στη μαμά. Οπότε κοντά μεν αλλά όχι δίπλα δε.

*** Αν δικαιούσαι εστία τα 'παμε, από νωρίς χαρτιά και τρέξιμο. Υπολόγιζε ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα αργούν συνήθως να βγουν και σου σπάνε τα νεύρα, ενώ επίσης παίζει και ο παράγοντας να μην σε δεχτούν ή να καταλλήξεις σε κανένα ετοιμόρροπο δωμάτιο.

Αν μιλήσουμε τώρα για τη διακόσμηση, δυστυχώς ο μέσος έλληνας γονέας θα προικίσει το μικρούλη φοιτητή με ένα κάρο έπιπλα και σκεύη από το σπίτι του! Η παλιά τοστιέρα, τα κατσαρολικά της μαμάς, σκαμπό κουρτίνες και γενικά ότι περισσεύει από μαμάδες,  μπαμπάδες, συγγενείς και φίλους θα καταλλήξει σπίτι σου. Ακόμα και αυτό να μην γίνει, σίγουρα δεν θα πάρεις όλα όσα ονειρευόσουν και σίγουρα τα περιττά γλαστράκια, καναπεδάκια, καδράκια δεν θα είναι στο πακέτο. Παρόλα αυτά μπορείς να κάνεις θαύματα όταν θέλεις να ανανεώσεις τον χώρο σου! Φτιάξε μόνος σου ή πες σε ένα φίλο να σου φτιάξει ζωγραφιές για τον τοίχο, κόλλα αφίσες από κλασικές ταινίες, κρέμασε ένα παζλ. Ψάξε για διαφορες κατασκευές που μπορείς να φτιάξει μόνο σου με λίγα υλικά ή μάζεψε λεφτά για να αγοράσεις ένα διακοσμητικό που σου αρέσει, μαξιλάρια, μικροέπιπλα ή ακόμα και χαλιά. Βάλε το μυαλό σου να κατεβάζει ιδέες και δημιούργησε μόνο σου, ή με την παρέα σου! Για οποιαδήποτε μόνιμη αλλαγή στο σπίτι όμως (χρώματα, ταπετσαρίες στους τοίχους και λοιπά) μην ξεχάσεις να ζητήσεις την άδεια του ιδιοκτήτη!

Τώρα λοιπόν που ανέφερα τοστιέρα, σαν να πείνασα λιγάκι, οπότε νομίζω ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το ΦΑΙ! Είναι πιστεύω ο τομέας που θα αλλάξει περισσότερο κατά τη φοιτητική σου καριέρα. Αρχικά το μόνο σίγουρο είναι ότι αν η μαμά σου μαγείρευε (και το έκανε και καλά ) θα ζητάς το φαγητό της μαμάς όπου σταθείς και όπου βρεθείς.... Όταν θυμάσαι οτι υπάρχει και αυτή η απόλαυση βέβαια, γιατί θα έχεις άπειρες ασχολίες που θα σου τραβούν την προσοχή. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο προβλέπεται ότι θα ενταθεί κατά τις περιόδους εξεταστικής και λοιπών στρεσογόνων καταστάσεων, κατά τις οποίες η φράση «Αχ, να τανε η μανούλα μου εδω πέρα..» θα σου τριβελίζει το μυαλό! Την πολυαγαπημένη μανούλα βέβαια δεν την ξεχνάς ποτέ, αλλά παίρνει αξία ακινήτου, σε νησί, με θέα τη θάλασσα, όταν την έχεις ανάγκη (βλέπε : όταν είσαι άρρωστο και κουρασμένο).

 Νομίζω οτι παρέκλινα λίγο από την πορεία μου, γι αύτο θα επανέλθω, λέγοντάς σου, ότι πλέον το πρόγραμμα φαγητού, καθώς και την ποσότητα και την ποιότητά του θα την καθορίζει η σχολή σου, η παρέα σου και κυρίως εσύ! Γνώμη μου είναι πάντως, ότι είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις να μαγειρεύεις, γιατί θα έρθουν σαββατοκύριακα που θα έχουν τελειώσει τα «πακέτα» της μανούλας (που παρεπιπτόντως, πέρα από τα γνωστά ταπεράκια-στην ελλάδα ζούμε- θα έχουν και οοοόλη τη φρουτοπαραγωγική δύναμη απ το χωριό), άσε που είναι και πιο οικονομικό. Είναι η καλύτερη περίοδος βέβαια, να δοκιμάσεις νέες γεύσεις και να επισκεφτείς διάφορα ενδοιαφέροντα καταστήματα, αλλά άμα δεν έχει μάνει, άσε και το χάνει, άσε και τα εστιατόρια και κάτσε σπιτάκι σου και μαγείρεψε. Και μια τελευταία κουβέντα για το θέμα : οι νέες αγαπημένες λέξεις σου θα είναι τόστ και ντελίβερι.

Μην ξοδεύεις όμως τα λεφτά σου στους καφέδες, τα είπαμε... πειράζουν στα νεύρα! Πιες..... και καμιά σοκολάτα για αλλαγή ( όλο τσάι, τσάι το βαριέται και ο εγγλέζος)!

Β-καροτένιο