Granola η αμερικάνικη.
Άλλη μια συνταγή είναι άξια για να μπει στο σαιτ μας! Αυτό κρίθηκε μετά από πολλές διαβουλεύσεις και δημοκρατικές αποφάσεις (μου άρεσε, δε ρώτησα κανέναν την ανεβάζω) αλλά κυρίως μετά από δοκιμές ειδικών γευσιγνωστών (εμένα-εντ σαμ φρεντζ δηλαδή). Η συνταγή αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές φοιτητοσυνταγές που θα ακολουθήσουν και εγκαινιάζει το κοινό τους χαρακτηριστικό:
Είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με λίγα σκεύη, όμως το κυριότερο είναι πως μπορεί να “σώσει” μερικά “χαμένα” υλικά. Είτε αυτά που μπορεί να είχες αγοράσει από μόνος σου, θυσιαζόμενος στο βωμό της καλής διατροφής ή της κοιλιοδουλίας σου, είτε κάποια μαμά- θεία -γειτόνισσα του μπατζανάκη του αδερφού του τρίτου ξαδέρφου εξ’ αγχιστείας του θείου σου, σου τα έχει φέρει. Όπως και να έχει, έχουν περισσέψει και δεν μπορείς να τα φας σκέτα. Συνεπώς για να μην πετάμε φαγητό (αμαρτία απ’ τω θεώ) είμαστε και σε κρίση τρομάρα μας, ας το ανακυκλώσουμε ή καλύτερα ας το αναβαθμίσουμε (το γνωστό upcycling που λένε και οι crafters -wut wut wut?)Επιπλέον η αυτή η υπερσυνταγή μπορεί, σαν να μην έφτανε το παραπάνω θετικό, να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις και να συνοδεύσει μύρια πιάτα
Βασική συνταγή:
3 κούπες δημητριακά (όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: βρώμη, κορν φλέικς και άλλα δημητριακά, μπισκότα κλπ)
1/2 -3/4 (με το μάτι) γλυκαντικά (άσπρη μαύρη καφέ πουά, χοντρή λεπτή άχνη ζάχαρη, μέλι θυμαρίσιο ελατίσιο ανθήσιο οτιβρεισστοσουπερμαρκετισιο)
1/4- 1/2 λιπαρά (λάδια -όχι ξίδια- φύστικο- και άλλα βούτυρα- σε θερμοκρασία καλοκαιρινού δωματίου- και λοιπές λιπαρές ουσίες)
1 πρέζα(!) αλάτι (το ορίτζιναλ έλεγε 1-3/4 κουταλιού σούπας, αλλά νιώθω πως έχουμε άλλα πράγματα να μας φτιάχνουν την πίεση, οπότε δε χρειάζεται τέτοια ποσότητα)
ΕΞΤΡΑ(αλλά εδώ είναι η... μαγκιά)
1-1,5 κούπα ξηροί καρποί (από αμύγδαλα- το ξέρω πανάκριβα, μέχρι πασατέμπα- καθαρισμένα προφανώς)
1 κουταλάκι μπαχαρικά (και πάλι το μειώσαμε από το οριτζιναλ αλλά ούτως ή άλλως το πόσο ανατολίτικο θα το κάνεις είναι στην κρίση και τη γεύση σου)
1/4 κούπας κακάο ή/και μία κούπα κομματάκια σοκολάτας (αν και θα έπρεπε να το αφήσω ελεύθερο κανονικά)
+++ για να σφίξει καλύτερα και να χει και λίγη πρωτεΐνη παραπάνω μπορείτε να προσθέσετε 1 ασπράδι αυγού αφαιρώντας παράλληλα 2-4 κουταλιές της σούπας λάδι
Εκτέλεση:
Ανακατεύω στερεά υλικά
Προσθέτω υγρά και ανακατεύω
Ψήνω στους 140 βαθμούς του Κελσίου για 10-15 λεπτά αρχικά
Ανακατεύω
Ψήνω για άλλα 20(?) λεπτά μέχρι να καφετιροδίσει λίγο
!!!!!αν θέλω να τα κάνω μπάρα- σταιλ ΔΕΝ ανακατεύω και τα αφήνω για 45 λεπτά στην ησυχία τους! (κοιτάω και λίγο νωρίτερα βέβαια μην έχει γίνει κάργκανο- λέξη που δε βρίσκω στο γκουγκλ γι’αυτό αντικαταστήστε τη με “κάρβουνο”)
Τιπς εντ τρικς= από προσωπική εμπειρία δεν με ενθουσίασε τόοοσο το μέλι-μαυρη ζάχαρη και το ελαιόλαδο γιατί έβγαζαν έντονο άρωμα/γεύση...αλλά δατσ τζαστ μι (που λενε και στο χωριο μου!)
ΣΥΝΤΑΓΑΡΑ ΤΕΛΙΚΗ (aka αυτό που κάνω εγώ)
3 κούπες σιτηρά: 1 κούπα σπασμένο μπισκότο, 1 κούπα κόρν φλέικς, 1 κούπα δημητριακά ολικής με σοκολάτα (ή χωρίς, και τη βάζεις μετά)
1/2 κούπας μέλι
1/2 κούπας φυστικοβούτυρο
Μια πρέζα αλάτι
Ανακατεύεις καλά και βάζεις ψυγείο σκεπασμένο καλά ή σε σακουλάκι
ΤΡΩΣ ΜΕ: γάλα, γιαούρτι, παγωτό ή σκέτα! <3
Μα τι μάστερ σεφ και μπεικ οφ γκρις; Εδώ μιλάμε για τιφρικομαγειρέματα!