Πέριοντ.
2018-04-28 13:04
Ναι, ΟΚ, ξέρω, δεν είναι και ο πιο αστείος και πρωτότυπος τίτλος για ένα άρθρο σχετικά με τον γυναικείο κύκλο, αλλά πιστεύω ότι το πιάνετε το νόημα.
Μπορεί να φαίνεται ότι είναι κάτι απλό...αλλά στην πραγματικότητα αυτό το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και επηρεάζει πολύ περισσότερο τη ζωή μιας γυναίκας από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Μπορώ να πω μάλιστα ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη ζωή όλων των υπόλοιπων ανθρώπων ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει έμμεσα.
Ο κύκλος της γυναίκας αποτελεί ένα ορμονικό και φυσιολογικό τρενάκι του τρόμου, με την έννοια του ότι το θηλυκό έρχεται αντιμέτωπο με μια συνεχόμενη λούπα διάρκειας ενός περίπου μήνα κατά τον οποίο αλλάζει το σώμα του και η συμπεριφορά του, όπως το θέλησε η εξέλιξη, με κεντρικό άξονα την αναπαραγωγή.
Όλα για το σεξ γίνονται! Λέμε τώρα...Στο δια ταύτα η μάστιγα αυτή (διότι περί μάστιγας πρόκειται) ταλαιπωρεί, είτε με την παρουσία της, είτε με την απουσία της, το μισό και πλέον πληθυσμό του πλανήτη, ενόσω ο υπόλοιπος μισός είτε δεν έχει ιδέα και δε θέλει να μάθει περί τίνος πρόκειται είτε παρότι ξέρει κάποια πράγματα, τα οποία έμαθε με κόπο και περισσή αηδία στο βλέμμα του, πιστεύει ότι το θέμα δεν τον αφορά.
Αλήθεια θα μπορούσα να μιλάω για ώρες και να λέω πάντα κάτι νέο (κατ' εμέ ενδιαφέρον) για την περίοδο, όμως θα αρκεστώ σε μερικές προσωπικές εμπειρίες για να ταυτίζονται οι παθόντες και να μαθαίνουν οι υπόλοιποι.
Μόνο πόνος, πόνος, πόνος.
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο πόνος όπως και πολλά άλλα χαρακτηριστικά της περιόδου είναι αρκετά σημαντικά ώστε να κάνουν τις γυναίκες να συσπειρώνονται, να ταυτίζονται ή να διαφωνούν και να νιώθουν αποκομμένες από το γυναικείο σύνολο. Το κάθε χαρακτηριστικό που αναλύεται από εδώ και πέρα δεν επηρεάζει τη ζωή μιας κοπέλας μόνο αυτούσια αλλά έχει και πολιτικό και ψυχολογικό ενδιαφέρον για την πορεία της στην κοινωνία.
Δεν νιώθουν όλες οι γυναίκες πόνο, δεν νιώθουν όλες οι γυναίκες πόνο στον ίδιο βαθμό, την ίδια μέρα ή ακόμα με τον ίδιο τρόπο. Ακόμα και ένα μεμονωμένο άτομο έχει διακυμάνσεις από κύκλο σε κύκλο (έτσι για να υπάρχει ποικιλία και να μη βαριόμαστε). Το κάθε πρόσωπο μάλιστα έχει και διαφορετικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση του πόνου του, το οποίο βασίζεται προφανώς στην εμπειρία του και την προσωπικότητα του. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο τρόπος που αντιμετώπιζε κάθε γυναίκα τον κύκλο της ανά τους αιώνες αποτελεί ένα πολιτιστικό στοιχείο, αφού περιλαμβάνει τη χρήση υλικών και τεχνοτροπιών της εκάστοτε εποχής.
Δε θέλω να περιορίσω την ανάλυση μου μόνο σε αυτό το χαρακτηριστικό, αν και αποτελεί ένα κυρίαρχο στοιχείο της περιόδου. Όσον αφορά στο πιο πρακτικό κομμάτι του...
ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ ΌΤΙ ΠΟΝΑΣ. Ο πόνος μπορεί να είναι σφοδρός (μερικές γυναίκες πονούν περισσότερο και από ότι θα πονούσαν κατά τη διαδικασία της γέννας), ή όχι και τόσο. Όμως από τη στιγμή που επηρεάζει την καθημερινότητα σου δεν οφείλεις σε κανέναν να υπομένεις ένα βασανιστήριο μόνο και μόνο για να φανείς δυνατή ή να μην "επιβαρύνεις τον εαυτό σου με χάπια". Προφανώς και η χρήση αναλγητικών πρέπει να γίνεται στη σωστή δοσολογία και με την υπόδειξη γιατρού για το σωστό προγραμματισμό (των φρονίμων τα παιδιά πριν πονέσουν χαπακώνονται) και τη σωστή ουσία η οποία θα είναι αποτελεσματική για σένα. Επίσης πολλές φορές μία πιο φυσική προσέγγιση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική (ένας ύπνος ή ένα καλό, αγαπημένο γιατροσόφι για παράδειγμα).
-
Και λοιπές δυσκολίες...
Θα προσπεράσω αρκετά χαρακτηριστικά, όπως η σχέση με τη θερμοκρασία, η ροή και το είδος των εκκρίσεων ή τα αναθεματισμένα σπυράκια που ξεπετάγονται εκεί που δεν πρέπει. Θα προσπεράσω ακόμη και το γεγονός ότι η περίοδος πολλές φορές μοιάζει με την εκδίκηση κάποιας θεότητας που προσπαθεί απλά να σου χαλάσει το πρόγραμμα και στη στέλνει εκεί ακριβώς που δεν πρέπει (όταν έχει κανονίσει για παράδειγμα, ουάν οφ ε κάιντ, διακοπές στις Μπαχάμες)
-
Μανι μεικς δε γουορλντ γκοου ραουντ....
Σε μια πιο πολιτικοοικονομική προσέγγιση του θέματος, η περίοδος αποτελούσε ή μάλλον αποτελεί, παρά την υλική και τεχνική πρόοδο του 21ου αιώνα, ένα σημαντικό εμπόδιο για την κοινωνική ανάπτυξη των γυναικών. Σε πρώτη φάση παρατηρείται ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη υγιεινής που αφορούν την έμμηνο ρήση, και δε μιλάμε για περιοχές όπου ούτως ή άλλως η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης γίνεται με άλλα πιο παραδοσιακά μέσα, αλλά για κατοίκους πιο "αναπτυγμένων" περιοχών. Ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες που μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα για την υγεία και την υγιεινή τους, πολλές φορές δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιούν. Απ' ότι φαίνεται είναι πολύ πιο σημαντικό για ένα μαθητή να εμπεδώσει αριθμούς και λέξεις από διάφορα μαθήματα, παρά να αφιερωθεί χρόνος για να μάθει να χρησιμοποιεί ορισμένα καθημερινά και απαραίτητα αντικείμενα όπως το ταμπόν ή το προφυλακτικό για παράδειγμα.
Και μιας και πέρασα και πέρασα και στο κομμάτι του αισθήματος ντροπής που περιβάλει αυτό το ζήτημα. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο παράταιρο είναι για πολίτες μιας εξελιγμένης κοινωνίας να ντρέπονται για πράγματα που φυσιολογικά συμβαίνουν στο σώμα τους; Η πιο απλή έκφραση αυτής της ντροπής είναι η μεταφορά μιας σερβιέτας (ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου χρησιμοποιεί μια γυναίκα στη περίοδο της) σε δημόσιες τουαλέτες. Για όσους παραξενεύεστε με αυτό, υπάρχουν άπειροι τρόποι για να κρύψεις μια σερβιέτα, "για να μην τη δει ο κόσμος" και άπειρες φράσεις που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να υπονοήσουν ότι έχουν περίοδο.
Το θέμα δε νομίζω ότι καλύφτηκε πλήρως αλλά το συμπέρασμα είναι πως η περίοδος συνοδεύεται από ένα σύννεφο ντροπής, κακών διαχειρίσεων και άγνοιας. Αυτό που θα ήθελα να πως για να κλείσω με την ελπίδα να σας βάλω σε προβληματισμό, είναι πως η περίοδος είναι μεν ένα δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας μιας γυναίκας ενώ παράλληλα υπάρχει μια σχέση μίσους και αγάπης με αυτή. Ωστόσο δεν είναι το μόνο που χαρακτηρίζει το γυναικείο φύλο. Δεν είμαστε μηχανές παραγωγής παιδιών που δεν κατάφεραν το στόχο τους, ούτε η περίοδος μπορεί να γίνει δικαιολογία για τα νεύρα ή τις ψυχολογικές διακυμάνσεις που μπορεί να προκαλούνται από τις πράξεις άλλων προσώπων. Ούτε οι ίδιες οι γυναίκες θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε ως τέτοια για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Δεν θα κρύψω ότι πολλές φορές η περίοδος μπορεί να επιφέρει ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης σε μια γυναίκα, όμως είναι συνηθέστερο για μια γυναίκα να έχει νεύρα επειδή απλά της τα δημιουργούν άλλοι και όχι επειδή "έχει περίοδο".
ΥΓ. Παρατηρείται σε ορισμένα μπαρ και καφετέριες η δωρεάν διάθεση σερβιετών στις γυναικείες τουαλέτες! Η πράξη αυτή επικροτείται απεριόριστα, ωστόσο θα μπορούσε να συμπληρωθεί και με τη διάθεση ειδών υγιεινής και σε άτομα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν.